Ontdek de charme van Deventer buitenleven

9 februari 2024 Uit Door Redactie

Deventer, een stad met een rijke geschiedenis, gelegen aan de oevers van de IJssel, heeft een bijzondere aantrekkingskracht voor diegenen die houden van het buitenleven. Het groene karakter en de vele buitenactiviteiten die deze stad te bieden heeft, maken het een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Fietsen langs de kronkelende rivier de IJssel biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende natuur en de historische skyline van de stad. Deze route is ideaal voor een ontspannen dagje uit, met genoeg pittoreske plekken om even te pauzeren en te genieten van de serene omgeving.

Maar er is meer: Deventer herbergt ook talloze geheime tuinen en stukjes verborgen groen die wachten om ontdekt te worden. Deze oases van rust bieden een welkome afwisseling van de stedelijke drukte en zijn perfecte plekken om even tot rust te komen.

Lokale lekkernijen proeven

Deventer is ook een stad die je smaakpapillen zal verrassen. De lokale boerenmarkten barsten van de verse streekproducten. Hier vind je alles van ambachtelijke kazen tot huisgemaakte jam, allemaal afkomstig uit de rijke landbouwgronden rondom de stad.

Een andere activiteit die je niet mag overslaan, is picknicken in het Worpplantsoen, een van de oudste stadsparken van Nederland. Met een mand vol lekkernijen geniet je hier van het uitzicht op de historische stadsmuur en de passerende boten op de IJssel.

Activiteiten voor natuurliefhebbers

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Uiterwaarden; dit natuurrijke gebied langs de rivier biedt prachtige routes door een landschap vol wilde flora en fauna. Het is een unieke ervaring die elke seizoen anders is, maar altijd mooi.

Voor vogelspotters is de Ossenwaard een waar paradijs. Dit natuurgebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan vogelsoorten. Met een beetje geluk spot je hier zelfs de zeldzame ijsvogel of de statige lepelaar.

Ontspanning en vermaak buitenshuis

Zomerfestivals en evenementen vinden geregeld plaats in Deventer en bieden vermaak voor jong en oud. Van het bekende Deventer op Stelten tot intieme openluchtfilms; er is altijd wel iets te beleven in de zomermaanden.

Op zoek naar familieplezier? Bussloo, met zijn recreatiegebied en overkapping Deventer en wellnesscentrum, is een fantastische plek voor een dagje uit met het hele gezin. Terwijl de kinderen zich vermaken op het strand of in het speelbos, kunnen ouders ontspannen bij de spa of genieten van een kopje koffie met uitzicht op het water.

Creatief in de natuur

In Deventer kun je ook je creatieve kant ontdekken met diverse workshops en cursussen in de buitenlucht; voor meer informatie zie website. Of het nu gaat om schilderen, fotografie of het maken van natuurlijke decoraties, er zijn genoeg mogelijkheden om je artistieke vaardigheden te ontwikkelen in een inspirerende omgeving.

Deventer’s groene parels

Het Rijsterborgherpark is zo’n groene parel die je niet mag missen. Dit park, gelegen in het hart van Deventer, is perfect voor een wandeling tussen monumentale bomen en kleurrijke bloemenbedden. Het vormt ook het toneel voor kleinschalige concerten en evenementen gedurende het hele jaar.

De historische moestuinen en landgoederen rondom Deventer bieden een kijkje in het verleden en tonen hoe men vroeger leefde in harmonie met de natuur. Een wandeling door deze goed onderhouden tuinen is als een stap terug in de tijd.